SUL-JUOKSUTAPAHTUMILLE EKOKOMPASSI-SERTIFIKAATIT

Suomen merkittävimmät juoksutapahtumat Helsinki City Run ja Helsinki City Marathon sekä Naisten Kymppi saivat Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatit. Ne luovutettiin Helsingin pormestarin isännöimässä juhlaseminaarissa. Sertifikaatit tulivat vuoden kestäneen ympäristötyön sekä tapahtumapäivinä tehtyjen auditointien perusteella.

Suomen Urheiluliito ry:n juoksutapahtumissa kipinä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään lähtemisestä tuli aikanaan roskasta saadun palautteen kautta. Ekokompassi on kuitenkin paljon enemmän kuin roskaamisen estämistä.

- Pyrimme tekemään kestäviä materiaalivalintoja ja esimerkiksi kierrättämään mahdollisimman suuren määrän tapahtumissa tarvittavista tuotteista ja materiaaleista. Juoksijoille ja yhteistyökumppaneille jaamme tietoa ekologisemmasta tavasta osallistua tapahtumiin. Tämä työ ulottuu myös muihin SUL:n alaisiin tapahtumiin, sanoo SUL:n juoksutapahtumien kilpailunjohtaja Markku Haverinen.

Ekokompassi-sertifikaatti on voimassa kolme vuotta, joten seuraavien kolmen vuoden ajan Ekokompassi on integroitu osa SUL:n juoksutapahtumien toimintaa. Ympäristöohjelma ulottuu juoksijoihin, katsojiin sekä yhteistyökumppaneihin. Sertifikaatin haltija sitoutuu edelleen parantamaan palveluita.

SUL-juoksutapahtumissa lähtötilanne on hyvä. Monia asioita on ajateltu jo pitkään kestävästi, mutta aina löytyy parannettavaa.

- Opimme paljon heti ensimmäisen Ekokompassi-vuoden aikana. Esimerkiksi Helsinki City Run -puolimaratonin jälkeen heräsimme muiden muassa roska-astioiden sijoitteluun ja Helsinki City Marathonin päätyminen Klara-myrskyn silmään pakotti miettimään asioita myös poikkeustilanteissa, Haverinen toteaa.

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä perustuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin 10 kriteerin noudattamiseen. Ekokompassi pohjautuu sekä vastaaviin pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin että kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin ja se soveltuu monenlaisille organisaatioille, myös mm. tapahtumille. Pääkaupunkiseudulla Ekokompassi-palvelua tarjoaa Helsingin ympäristöpalveluiden (HSY) Ilmastoinfo. Yleisurheilutapahtumista mukana on myös Kalevan Kisat.

Ekokompassin nettisivut: www.ekokompassi.fi